Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.
Image thumbnail

VITICULTURA BIODINÀMICA

El respecte per la terra

Viticultura ecològica i biodinàmica

Respectar allò que ens dóna vida és un deure i un plaer alhora. L’agricultura dels nostres avantpassats és l’agricultura que recuperem, després de l’època dels quimics, ara l’anomenem agricultura ecològica. Sentir que li tornes a la terra i ella ens dóna generosa. Millorant la salut de l’entorn on vivim i de nosaltres mateixes.

I podem anar més enllà, i creure que el cicle de la vida és un tot. L’agricultura biodinàmica treballa amb les energies de la vida, buscant la millor relació possible entre l’home i la terra, per retornar la salut a la terra i les plantes.

El nostre enòleg Joan Soler, des de la creença, l’amor, la tècnica, el coneixement i l’experiència aplica aquest mètode harmoniós amb la natura, i de fet, també amb les persones.

A Exibis no distingim de la cura de la salut de la vinya de la nostra pròpia, i en el fons l’agricultura biodinàmica més que curar la malaltia el que pretén és enfortir la salut. La salut forma part d’un sistema complex tal i com és la vida, i per enfortir-la cal tenir en compte que tots els elements que influeixen sobre els nostres conreus estan connectats entre si, tal i com podem veure reproduït en qualsevol estructura econòmica o social. Així doncs Rudolf Steiner ofereix un llenguatge i un codi per a treballar amb comprensió i poder tenir a favor des del moviment dels diferents planetes que influeixen sobre la terra fins a la circulació dels diferents minerals que serveixen d’aliment a les nostres vinyes. Això es treballa amb diferents preparats que compaginen els elements minerals, botànics i animals que finalment reben l’acció i intenció de l’home.

La idea al final és senzilla, enfortir la vida i poder comptar amb l’engranatge i l’ordre de la naturalesa per a que cada un faci la seva funció des del seu lloc, fent més vàlida que mai l’expressió de “curar-se en salut”.

Dintre d’aquesta comprensió també explorem amb diferents tipus i forma d’emparrats, fent que l’exposició solar, la forma del cep més propera al seu impuls vital d’enredadera i la comoditat en el feinejar o fins i tot que l’experiència de passejar per les nostre vinyes sigui el més agradable possible. Tot això amb la certesa que la identitat, caràcter i l’amabilitat del nostre vi, recull la identitat, el caràcter i l’amabilitat que hem imprès en cada una de les nostres decisions durant tot el procés.

Les nostres vinyes estan certificades pel CCPAE

LA SUMOLL

La Sumoll va ser la varietat negre que més va persistir a la comarca durant l’abandó de la vinya el SXX. És una varietat amb un gran caràcter que té poques comparatives al món, i si en algunes ens podem anar a referenciar serien la Nebiolo del Piemont o la Rufete de l’oest de la península Ibèrica. Dona vins d’intensitat mitja- baixa, de color molt vermell per la seva gran acidesa que ja marca una declaració d’intencions. Així el pas en boca és fresc, viu, vibrant lliscant a través de l’acidesa tapissa la boca d’una tanicitat rústica i present que malgrat que sembla que deixarà un record agressiu es fon aviat deixant la boca neta amb la certesa d’haver provat un vi que et dona una experiència com pocs te la donen en aquest meravellós món de l’enologia internacional.

LA MANDÓ

La Mandó és una varietat recuperada a la zona. La podríem col·locar dintre de la família enològica (no vitícola) del Trepat, el Morenillo i el Pinot Noir. De capa baixa i aparent fragilitat es desenvolupa en copa regalant característiques perfumades que van des de la flor seca, garrofa i tinta xinesa que omplen de manera vaporosa la fase aromàtica. En boca el seu comportament és similar, és com fer una glopada d’aire, de poc pes aparent, però que deixa una petge lluminosa i agradable de llarg record perfumat. Varietat que malgrat semblar lleugera, en l’envelliment es confita oferint cada cop més notes especiades i d’alta intensitat aromàtica.

LA CABERNET SAUVIGNON

La Cabernet Sauvignon ha trobat al Bages una segona casa. De fet quan va arribar als anys 80 de seguida es va cuidar de recordar a la nostra gent que el Bages és una gran terra de vinya i ha nucleat la majora de grans vins que van fer renéixer l’autoestima vitivinícola a la comarca. Els cabernets del Bages són potents, concentrats i amables, alleugerits per les notes balsàmiques que deixen lluny les notes vegetals característiques de terres més productives. La seva maduració tardana en el nostre clima de mitja muntanya poleix fins a finals d’octubre la seva expressió de cirera picota i final d’avellana crua fins a donar un estil golós i madur.