Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.
Image thumbnail

LA NOSTRA HISTÒRIA

Exibis sembra la seva primera llavor l’any 2009, en un dels indrets de més producció de vi de Catalunya, en el nostre passat recent. Exibis recupera l’activitat de la vinya, i per tant, és relleu de la història i tradició d’una finca situada al nord del Bages, Can Serra dels Exibis. Can Serra, situada al municipi de Navàs, tornava a sentir com les seves terres mimaven de nou els ceps que tanta vida li havien donat.

Amb l’objectiu de tornar a vinificar amb l’essència d’aquella memòria, per elaborar vins capaços de transmetre el nostre “terroir”. Mostrant la nostra terra, microclima, varietats, i sobretot la seva gent. Vins singulars, sens dubte, que són també la recuperació dels nostres paisatges i un homenatge a tantes i tantes famílies que van treballar la vinya, van construir les parets de pedra seca, les barraques de vinya, o fins hi tot que fa 500 anys van picar els cup o tines directament a la roca, on altre cop tornem a vinificar, com ells i elles. Recuperant així també aquest patrimoni.

I per patrimoni, el vegetal. Així Exibis recupera el sumoll i el mandó (gariabé desaparegut), en el marc de l’impuls que la DO Pla de Bages dóna a les varietats locals. Recuperar el nostre patrimoni vegetal és una de les raons de ser d’Exibis. Alhora reconèixer i estimar també les varietats internacional que es van establir en la dècada dels 80 a la comarca, com és el cas del Cabernet Sauvingon, que va arribar a casa nostra, on s’hi va trobar especialment bé, i que ja forma part de nosaltres.

Els nostres vins són cupatges d’aquestes varietats, i aniran incorporant-ne altres que ja hem plantat com la Garnatxa negre, i alguna altra sorpresa en el futur.

Passions, conceptes, emocions, tècniques, anyades,… que són també reflex de la mirada del nostre enòleg Joan Soler, part i art del projecte.

Exibis, un projecte de respecte a la natura, el cicle de la vida, la memòria i les persones. Una realitat que ens fa vibrar, compartir i ens il·lusiona.

Can Serra dels Exibis, una història que és memòria de la nostra viticultura i la nostra gent.

Can Serra dels Exibis és un dels masos més antics del terme municipal de Castelladral (Castro Edralis), actualment municipi de Navàs. Molt probablement s’alça durant l’alta edat mitjana en en procés de reconquesta de la Catalunya Central duta a terme pels comtes catalans i la posterior repoblació, durant el segle X.

Les primeres referències escrites les trobem l’any 1297 amb el nom de Mansus Exibis. Com altres masos, Can Serra és una testimoni de la història de Catalunya, des de la reconquesta, passant per la pesta negre, l’època frondosa que la viticultura és el motor econòmic de les nostres contrades, fins arribar als dies d’avui.

Després de segurament uns 5 segles de successió familiar dels Exibis, l’any 1593, trobem documentada la darrera pubilla dels Exibis, Valentina Exibis. Després de la mort del seu germà Francesc Exibis, esdevé pubilla. Valentina es casa a l’església de Santa Fe de Valldeperes amb un pagès de Castelladral, Francesc Serra, i és a partir d’aquest moment que la seva descendència i la casa pren el nom de «Serra alias Exibis».

L’any 1880 l’Heretat tenia 506 quarteres i 8 quartans de terra declarats. Llavors el mas tenia 23 vinyes arrendades a 21 pagesos diferents. En aquell moment Exibis tenia unes 34 ha de vinya. Durant el 1860 i el 1890, el Bages va ser la comarca amb més vinya de Catalunya, la febre d’or de la vinya al Bages. Només al municipi de Navàs, cap a l’any 1890 hi havia declarades 1998 hectàrees de vinya.

I és precisament a Navàs (llavors Castelladral), per on arriba la fil·loxera al Bages l’any 1889. En pocs anys la plaga va afectar tota la comarca i és quan comença el procés de replantació de la vinya amb el peu americà, i l’arribada de noves varietats foranies de ceps (varietat internacional). Varietats com el Cabernet Sauvingon, el Merlot, la Sirah,… substitueixen pràcticament les fins llavors autòctones, com el Sumoll i el Mandó. El 1922 el Bages torna a tenir registrades 23.394 ha de vinya, de les 27.700 que tenia el 1890 (un equivalent al que és en ha la DO Penedès avui).

Però l’arribada de la industrialització al municipi (Colònia de Palà de Torroella i la fàbrica de Castellet al llavors barri de Navàs de Castelladral) inicien el procés d’abandó de la vinya. Amb l’arribada del ferrocarril al nucli de Navàs l’abandó de la pagesia és gairebé total. Les famílies va a treballar a les fàbriques on tenen un sou estable durant tot l’any, i on la llum, l’aigua i les comoditats que oferia aquella nova realitat en comparació a la vida rural i pagesa.

Així el el Bages es queda amb 500ha de vinya, per tant la gairebé desaparició d’aquesta activitat. A Navàs, queden algunes vinyes testimonials en costers o feixes on la mecanització del camp no hi arriba, i és gràcies a algunes famílies, els i les vinyaires, que mantenen la vinya com a activitat complementaria, s’ha pogut preservar una petita porció d’aquest patrimoni vegetal fins als nostres dies.

Can Serra dels Exibis recupera la seva activitat vitivinicola, un cop la Família Cots de Manresa, el 15 de maig de 2008 compra la finca, després d’haver passar per diferents propietaris. La família brinda la oportunitat d’emprendre un nou projecte que tornarà a donar vida en forma de vinya a l’entorn del mas. Un nou projecte que recull tota aquesta història de l’Heretat, del territori i dona futur a la contrada. Així, capitanejats per l’enòleg Joan Soler, es torna a plantar vinya a Can Serra dels Exibis, s’alça un humil celler, per vinificar vins de qualitat, acaronant la memòria i preservant l’entorn natural.